Sivut

PEDUCA - ennen, tänään, tulevaisuudessa.

Peduca on kahden aineen ainejärjestö ja kokoaa alleen Helsingin yliopistossa luokanopettajaksi ja kasvatustiedettä (yleinen- ja aikuiskasvatus) opiskelevat. Peducalla on 36-vuotinen historia ja jäseniä sillä on tällä hetkellä noin 700. Vuosittain opiskelun luokanopettajakoulutuksessa aloittaa 120, ja kasvatustieteen koulutuksessa 60 uutta opiskelijaa.
 
Peducalla on pitkä historia yliopistolla ainejärjestönä. Luokanopettajat liittyivät Peducaan viisi vuotta Peducan perustamisen jälkeen. Aineenopettajaksi opiskelevat ovat myöhemmin historian varrella eriytyneet omaksi ainejärjestökseen HAO:ksi.

Peducalaisia yhdistää kiinnostus kasvatukseen ja koulutukseen. Tällä hetkellä kasvatustiedettä ja luokanopettajaksi opiskellaan samassa tiedekunnassa, mutta kahdella eri laitoksella. Yhteisiä opintoja, tai suoraan verrattavissa olevia opintosisältöjä ei ole. Yhteistyö koulutusten tasolla on vähäistä ja yhtenäistä toimintakulttuuria ja hankkeita tehdään pitkälti laitosten sisällä, OKL:ssa ja IBS:ssa. Peducassa on kuitenkin nähty tärkeäksi vuorovaikutus kasvatustieteen teorian, kehittämisen, tutkimuksen, käytännön ja koulun arjen välillä.

Viime viikon perjantaina Viiniä ja Valitusta -illassa keskusteltiin kasvatustieteen ja luokanopettajien koulutuksesta sekä Peducasta kahden aineen ainejärjestönä.
Keskustelulla haluttiin kartoittaa paikallaolijoiden kokemuksia ja ajatuksia muun muassa siitä, onko kahden aineen ainejärjestö kaikille paras mahdollinen malli. Peduca haluaa olla jäsenistönsä näköinen järjestö, johon jokainen kokee kuuluvansa.

Viiniä ja Valitusta -illan keskustelussa oltiin suhteellisen yksimielisiä siitä, että
haluamme pysyä yhtenäisenä ainejärjestönä. Se on linja, jolla tämän vuoden hallitus on toiminut ja näin jatketaan tästäkin eteenpäin. Käytännössä homma vaatii toimiakseen niin luokanopettajien kuin kasvatustieteilijöiden sitoutumista toimintaan.

Tällä hetkellä suuri enemmistö Peducan tapahtumiin osallistuvista, ja niitä järjestävistä on luokanopettajapuolelta. Kaikkien Peducan hallituksessa tällä hetkellä toimivien kasvatustieteilijöiden kausi päättyy tämän vuoden jälkeen. Peducasta on noussut kritiikkiä luokanopejärjestönä. Peduca on kuitenkin juuri niin paljon kasvatustieteilijäjärjestö, kuin kasvatustieteilijät osallistuvat, järjestävät ja kehittävät sen toimintaa.


Hallitus pyrkii kehittämään Peducan toimintaa entistä helpommin lähestyttävämmäksi, ja toivoo vilpittömästi että myös kasvatustieteilijäjäsenistö osallistuisi nykyistä enemmän toiminnan suunnitteluun, ideointiin ja toteutukseen.
Toivon, että vuoden 2011 hallituksessa istuu opiskelijoita molemmilta linjoilta.

Tiistaina 2.11. S&M-illassa pohditaan toiminnan painopisteitä tulevalle kaudelle.
Syyskokouksessa 23.11. valitaan uusi hallitus, joka luotsaa toimintaa eteenpäin seuraavan vuoden ajan. Syyskokous on sääntömääräinen ja se on yhdistyksen ylin päättävä elin. Tule mukaan vaikuttamaan ensi vuoden toimintalinjoihin ja hallituksen kokoonpanoon.

Haluan myös kannustaa luokanopettaja ja kasvatustieteen opiskelijoilta avoimuuteen ja ennakkoluulottomuuteen toisiaan kohtaan. Molemmilla on annettavaa toisilleen ja molemmilla on toisiltaan myös opittavaa. On tärkeää kiinnittää huomiota siihen, miten toista huomioidaan. Yhtälailla on hyvä miettiä, mitkä asiat liittää osaksi Peducaa, ja mitkä asiat ovat vain yhden ihmisen tekoja tai sanoja. Hyvä yhteishenki lähtee pienistä eleistä ja teoista.


Hallitus ottaa mielellään palautetta toiminnastaan vastaan ja kuulee rakentavia kehittämisehdotuksia. Erikseen palautetta kerätään lähempänä vuodenvaihdetta.


Nyt haluan toivottaa kaikille rentouttavaa, virkistävää ja upeaa väliviikkoa!


Suvi Pulkkinen

Puheenjohtaja

Peduca ry

Ei kommentteja: